PEST: Patological Evaluation of Submucosal Tumors of the upper gastrointestinal tract.
Az endoszkópos ultrahang vezérelt vékonytű aspiráció és a gomblyuk biopszia diagnosztikus értéke a gyomor és a duodenum subepiteliális daganataiban

Bevezető:

A gasztrointesztinális traktus szöveti jellegű subepiteliális daganatait egyre gyakrabban véletlenül a rutin endoszkópia során fedezzük fel. Dignitásukat tekintve lehetnek benignusak, vagy potenciálisan malignusak. A pontos diagnózis felállításához és a malignus potenciál meghatározásához szövettani vizsgálat szükséges. Azonban a szokványos endoszkópia során vett felszíni biopsziák rendszerint álnegatív eredményt adnak, mert nem érik el a felszíni rétegek alatt elhelyezkedő daganatot. Az endoszkópos ultrahang vezérelt vékonytű aspiráció az esetek csaknem 50%-ban nem szolgáltat elegendő mintát a diagnózis felállításához. Ráadásul a diagnózishoz nélkülözhetetlen immunhisztokémiai vizsgálatokhoz és a prognózist befolyásoló Ki-67 expresszió kimutatásához nagyobb mennyiségű minta szükséges a daganatból. Az úgynevezett gomblyuk biopszia olyan endoszkópos mintavételi technika, ahol a felszíni rétegeken kis nyílást ejtve jutunk el a subepiteliális daganathoz és célzottan vehetünk belőlük szövettani vizsgálatra alkalmas mennyiségű mintát.

A vizsgálat célja:

Jelen multicentrikus, prospektív vizsgálatunk célja az endoszkópos ultrahang vezérelt vékonytű aspiráció és a gomblyuk biopszia mintavételi eredményességének, hatékonyságának és biztonságának meghatározása a gyomor és a duodenum szöveti jellegű subepiteliális daganatainál. A vizsgálatba 2 év alatt 30 beteget tervezünk bevonni. A vizsgálatok során nyert minták citológiai/szövettani rutin vizsgálatára a résztvevő intézetek pathologiai osztályán kerülne sor.

Bevonási kritériumok:

 • 18 évnél idősebb cselekvőképes személy
 • 2 cm-nél nagyobb, de 5 cm-nél kisebb subepitheliális (submucosából, vagy a muscularis propriából kiinduló)
  szöveti terime a gyomor, vagy a duodenum területén

Kizárási kritériumok:

 • 18 év alatti életkor
 • terhes vagy szoptató nők
 • beleegyező nyilatkozat aláírásának visszautasítása
 • echomentes (cysta), vagy echodús (lipoma) subepiteliális elváltozás
 • 50.000 alatti trombocitaszám és 1,5 feletti INR érték

Technika:

 • előzetes radiális EUS
 • adott betegnél először FNA, majd a gomblyuk biopszia elvégzés egy ülésben
 • Mérjük a két vizsgálat idejét
 • FNA: 4 db szúrás 22 G-s tűvel (esetleges egységes gyártó megbeszélése folyamatban): 2x mandrinozás, 2x 10 ml vakuum (lézió szélénél nyitva a vakuumot), mindig 8-10x oda-vissza tűmozgatással a lézión belül. Az aspirátumot tárgylemezre kenjük és alkoholos oldatban fixáljuk.
 • gomblyuk: gastroszkóppal végezve tűkéssel 6-8 mm-es metszést ejtünk a mucásán/submucosán keresztül,
  3db biopsziát veszünk, amit formalinba rakunk.

029158/2014/OTIG

Dr. Czakó László

20-33165645

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.